MEER AANDACHT EN RUST IN 7 MINUTEN

Video is de leukste en meest effectieve manier voor een klas zonder wiebelkonten

De korte kinderyoga video’s richten zich op het welzijn van kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Het leert hen spelenderwijs (ontspannings-,)technieken en te luisteren naar hun lichaam. In de huidige wereld met zo veel prikkels, hoge prestatiedruk en competitie zijn dit tools waar kinderen de rest van hun leven profijt van zullen ervaren. 

  • Kinderen voelen zich rustiger
  • Verhoogt concentratie
  • Versterkt het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen
  • Kinderen leren ontspanningstechnieken
  • Sluit aan bij belevingswereld van kind
  • Geen voorbereiding nodig

De kinderen worden rustig, ontspannen en er is een fijne energie… Ze vroegen er op een gegeven moment zelf naar en vertelden er thuis ook over! Ik zou dit aan iedereen (die werkt) met kinderen tot een jaar of 10 aanraden.

Yvette Bruggeman, Leerkracht groep 1&2

Kinderen worden bewuster van hun eigen lichaam. Ik zou het zeker aan andere collega’s aanbevelen, vooral op bijv. regenachtige dagen als we niet naar buiten kunnen, is het heerlijk om even zo iets als dit aan te kunnen zetten.

Renske Hummelink, Leerkracht groep 4

Wat fijn, die ontprikkel-,
momenten met jou! De kinderen vinden het superleuk, doen alles heel goed mee, zijn gefocused en verheugd als er een yoga-,
moment komt. Zelfs de kinderen van de vierde klas (9 j) en de zesde klas (11 j) deden met volle goesting mee.
Carine Simons, Lager onderwijzer

Herken je dit?

Je ervaart grote diversiteit in onderwijsbehoefte op leer-, en sociaal gebied wat jou veel energie kost op een dag.

Je hebt behoefte aan weerbaarheid tools die je tussentijds in kunt zetten zodat de kinderen beter leren omgaan met prikkels en zelf leren hun emoties te reguleren?

Je bent nog zoekende naar een vorm of doorgaande lijn om meer mindfull-, of ademhalingsoefeningen met jouw klas te doen.

De klas is nog lang onrustig na een pauze. Leerlingen wiebelen op hun stoel en hebben moeite met concentreren, terwijl jij de werkdruk voelt omdat er nog belangrijke lesstof op de planning staat.

Je gaat graag naar buiten om kinderen met internaliserend en externaliserend gedrag een enegizer te bieden, maar de planning of het weer laat dit niet altijd toe

LEER-ONDERSTEUNEND MIDDEL VOOR LEERLING EN LEERKRACHT

40% van de schoolgaande kinderen ervaart stressgerelateerde klachten. Ook binnen het onderwijs is de werkdruk enorm en zijn de burn-out percentages hoog onder leerkrachten.

Een dagelijkse korte pauze is daarom ook voor jou belangrijk! 

Je bepaalt zelf het gewenste moment. Zet de mee-doe video’s in tijdens de dagstart, lesovergang of na een pauze.

Er is weinig voorbereiding voor nodig. Je logt in op de online omgeving en kiest een video uit een van de 30 thema’s. Press play & de leerlingen doen vanaf hun stoel mee!

De onderwerpen sluiten aan bij kerndoelen. De thema’s gaan over hoe je voor jezelf zorgt, oog houdt voor de ander en de wereld (natuur, mens en dier) om je heen met respect benaderd. Kerdoelen 34, 35, 37 en 38 uit het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Wetenschappelijk beproefde methoden. Op speelse wijze maken leerlingen kennis met yoga, ademhalingstechnieken, meditatie en mindfulness. Erkende en beproefde methoden om bij jezelf te komen en in stressige situaties te kalmeren.

EEN ‘PAUZE’ LIJKT NUTTELOOS, MAAR JE KRIJGT ER

DUBBELE MINUTEN IN AANDACHT VOOR TERUG

Wanneer je veel op de planning hebt staan, is het vervelend wanneer de klas er niet ‘bij’ is. Of wanneer leerlingen met internaliserend en externaliserend gedrag extra behoefte hebben aan een uitlaatklep en de planning dit op sommige dagen lastig toelaat.

Op die (en meer) momenten kan het zeer effectief zijn om een korte adempauze in te bouwen in je schema.

BETERE CONCENTRATIE

Wanneer het werkgeheugen van jouw leerlingen overvol is, kunnen ze de informatie niet meer opslaan. Bewuste, speelse beweegoefeningen en ontspanning hebben zijn dan effectief om de concentratie te herpakken.

VERHOOG HERSENPRODUCTIVITEIT 

Uit onderzoek blijkt dat een korte pauze de focus een flinke oppepper geeft. De prefrontale cortex, waar leerlingen nieuw opgedane kennis opslaan, kan door ontspanning deze kennis verwerken en  – nog veel belangrijker – ruimte creëren voor nieuwe lesstof!

ADEMPAUZE

Door (dagelijks) een korte pauze in te lassen, creëer je niet alleen voor jezelf (!) maar ook voor jouw leerlingen een moment van ontspanning waardoor er meer rust in de groep ontstaat.

GROTER LICHAAMSBEWSUTZIJN

Beweging maakt leerlingen bewuster van hun lichaam en gevoelswereld. Tussendoor bewegen heeft een positief effect op hun fysieke en mentale welzijn en verhoogt de productiviteit. Leerlingen zitten lekkerder in hun vel en zijn kalmer.

POSITIEF DENKEN

Kinderen leren zichzelf waarderen, positief denken en omgaan met spanning. Ze leren life-skills die ze kunnen in zetten wanneer emoties hoog oplopen. Zo krijgen ze meer grip op hun emoties en leren deze zelf beter te reguleren.

ZELFVERZEKERD

Naast hoofdwerk is het belangrijk dat er ook aandacht is voor ‘hartwerk’. Want net als taal- en cijfervaardigheid, is het belangrijk dat kinderen leren zelfverzekerd in het leven te staan. Dat ze niet iets moeten worden, maar dat ze het al zijn: uniek. Ieder met een eigen set aan kwaliteiten.

CREEËR MEER AANDACHT EN RUST IN JOUW KLAS EN GA ER VANDAAG NOG MEE AAN DE SLAG!

Alle tafels mogen blijven staan. Just press play & doe mee!

Wat zijn de voordelen van Yoga in de klas

  • Je ervaart meer rust in de klas
  • Leerlingen behouden langer hun aandacht en concentratie
  • Het vermindert de kans op overprikkeling
  • Verbetert het klassenklimaat
  • Je houdt meer energie over na een lesdag

Ik vind het heel prettig om tussendoor een video aan te zetten. De leerlingen worden er rustig van en voelen ook innerlijke rust. Ze vragen er regelmatig naar! En je hebt een hele fijne rustige stem en komt heel fijn over. Dank je wel!!

Juf Sara

Leerkracht groep 4

MIJN MISSIE

Online Yoga Juf in de Klas maakt leuke, speelse video’s die jou als leerkracht helpen om meer focus en rust te integreren in je lessen.

Ik ben Kim, de Online Yoga Juf. Mijn passie voor kinderyoga begon toen ik zag hoe rustig mijn zoontje werd van af en toe meedoen met mijn yogaoefeningen. Als moeder gun ik die korte momenten van rust niet alleen ieder kind, maar ook iedere leerkracht!

Ik geloof dat het enorm goed voor je is om regelmatig bij jezelf in te checken. Dat er naast het vele hoofdwerk ook ruimte mag zijn voor ‘hartwerk’ tijdens een lesdag. 

Kinderen leren hoe ze hun accu opladen is een belangrijke life-skill in deze tijd vol afleiding. Hierdoor ontstaat er meer rust, een fijne sfeer in de klas en leerlingen zijn weer bij de les. 

Zo is mijn wens ontstaan om korte zelfzorg momenten met duurzame impact voor leerling én leerkracht te maken. 

WAT HOUDT ZO’N ZEN-MOMENT VAN 7 MINUTEN PRECIES IN?

Zen momenten voor in de klas wisselen bewezen methoden zoals beweging (yoga), ademhaling, mindfulness, (zelf-)massage en visualisatie af om kinderen even bij zichzelf te laten inchecken bij hoe ze zich voelen. 

Via het Digibord of computer worden de kinderyoga video’s van 7 minuten eenvoudig aangezet. De leerlingen volgen dan een kinderyoga-avontuur geven door mij, Kim. Ze doen mee vanaf en naast hun stoel. 

Je zet dit eenvoudig in als dagstart, lesovergang, na een pauze, na mentale inspanning of als dagafsluiting.

De korte ontspanmomenten hebben een duurzaam effect op het welzijn van kinderen. Door de eenvoudige, compacte vorm kun je het zonder rompslomp in je klas inzetten.

MOOISTE CADEAU

VOOR JE KLAS

Kies hier je maand, kwartaal of jaar-abonnement

Je krijgt toegang tot een groeiende datebase van > 30 speelse, verhalende video’s van +/- 7 minuten met thema’s zoals: Kamperen, Piraten, Geluksvogel, Superheldenkracht, Onderwateravontuur, Broodbakken, Knuffelbeer of Brandweerman. 

Er zijn geen extra voorbereidingen nodig,  de leerlingen doen de oefeningen meteen mee – vanaf hun stoel! Je hebt alleen toegang tot het internet en een (tv)scherm, Digibord of iPad nodig.