Waarom zijn ademhalingsoefeningen nuttig voor kinderen?

 

‘Even rustig ademhalen’

Dat zeg je als leraar vast geregeld tegen een kind wat geschrokken of overstuur is. Dat is helemaal juist! Je eerste tool om met heftige emoties om te gaan, is je adem, want met je ademhaling kun je de stressreactie die je in je lijf voelt snel en effectief kalmeren.

 

Hoe helpt de adem kalmeren?

In verschillende situaties zijn verschillende ademhalingstechnieken erg nuttig voor kinderen. In situaties van stress, angst of overprikkeling kan het kinderen helpen om te kalmeren en weer terug in balans te komen. 

Daarnaast kan de adem ook helpen concentreren en focussen zodat kinderen gemakkelijker hun aandacht bij hun taak of schoolwerk kunnen houden. Ademhalingsoefeningen helpen ze bij het beheersen van grote emoties waardoor ze bewuster met hun gevoelens om kunnen gaan en opgroeien tot veerkrachtige mensen. 

Rust en ontspanning is belangrijk voor het welzijn van een kind. De adem helpt daar bij.

Ademhalen is voor het overgrote deel volledig geautomatiseerd. Je hoeft er niet bij na te denken. Ons autonome (zelfstandige) zenuwstelsel zorgt voor bijna alle onbewuste functies en processen in ons lichaam zoals je hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en spijsvertering.

Binnen het automatisch werkende zenuwstelsel heb je een onderdeel dat helpt in situaties van gevaar: het sympathische zenuwstelsel verbonden aan je fight, flight en freeze response. Het parasympatische deel van dit zenuwstelsel, zorgt juist voor rust en herstel. 

Omdat je via je ademhaling direct invloed kan uitoefenen op het parasympatische zenuwstelsel, is het zo effectief om je buikadem te gebruiken. Door ademhalingstechnieken kan een overactief brein herstellen en het geactiveerde sympathische zenuwstelsel bij stress of overprikkeling,  kalmeren.

Bewuste adem

Door bewust met je ademhaling om te gaan, kun je een groot verschil maken! Geef kinderen dit mee, en je maakt een enorme impact op hun leven.

Wanneer mijn hoofd vol met angsten, stress, zorgen, frustratie, verdriet of boosheid zit, zet ik mijn adem in. Door mijn uitademing te langer te maken dan mijn inademing, geef ik mijn lichaam het teken; ik ben ben veilig.

Zo doe ik dat en kun jij dat ook (met jouw klas) doen.

Ademoefening

Leg je handen op je buik en adem rustig in en uit door je neus. Word je bewust van hoe je buik voelt en merk op dat deze licht op en neer gaat waneer je in-, en uitademt. Neem hier rustig de tijd voor. 

Adem of zucht nu eens heel bewust alle spanning uit met een lange uitademing. En op een volgende inademing vul je je op met liefde.

Herhaal dit een aantal keer terwijl je de kracht van je gedachten inzet en tegen jezelf zegt; (adem in) ik adem liefde in en (adem uit) ik laat spanning los. Na een paar ademhalingen merk je misschien al een klein beetje meer ruimte in je lichaam.

 

Wil je met jouw klas het effect ervaren van adamhalingsoefeningen en kinderyoga? Meld je dan hier aan voor een gratis proefperiode van 2 weken.